KezdőlapEgészségOrbán Viktor: minél gyorsabban minél megbízhatóbb vakcinákat kell felkínálni az embereknek

Orbán Viktor: minél gyorsabban minél megbízhatóbb vakcinákat kell felkínálni az embereknek

-

Minél gyorsabban minél megbízhatóbb vakcinákat kell felkínálni az embereknek, ebben nem akadályozhat politikai megfontolás vagy gyógyszergyártó cégek érdeke, ezért Keleten és Nyugaton is tárgyalni kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádióban. A december 11-éig hatályos korlátozásokat követő intézkedésekről elmondta, az operatív törzs hétfő reggeli ülésén születnek meg a döntések.

Amíg az unióban politikai viták folynak, a britek már tömegesen oltanak

Brüsszelnek lekevertek egy nagy pofont – így kommentálta a kormányfő, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia már most tömeges oltásba kezd azzal a vakcinával – a Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal -, amelyet az EU is megrendelt közösen.

„Aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, hamarabb tudja megvédeni a polgárai egészségét, életét, mint mi, akik bennmaradtunk” – fogalmazott.

Megerősítette: amikor lesz vakcina, először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos állapotban lévők kapnak belőle.

Hétfőn születik döntés a december 11. utáni védelmi intézkedésekről

A december 11-éig hatályos korlátozásokat követő intézkedésekről elmondta, az operatív törzs hétfő reggeli ülésén születnek meg a döntések, de jelezte, az már az első konzultációin kiderült: a tudósok, orvosok mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést.

Brüsszel 34 millió migránsnak akar lakást, állampolgárságot, szavazati jogot adni

 „Ha 34 millió embernek a baloldaliak Európában szavazati jogot adnak, akkor hosszú időn keresztül számíthatnak arra, hogy az ő szavazatukat és támogatásukat élvezik” – hívta fel a figyelmet.

A kormányfő úgy fogalmazott: a magyar baloldal szintén azon töri fejét, hogy a „Soros-tervet” Magyarországon is végrehajtja, vagyis behozná a migránsokat, akik aztán rájuk szavaznának.

Nem szabad engedni, hogy Magyarországot átalakítsák – hangoztatta.

EU-s költségvetés – magyarok és a lengyelek azonos álláspontot fognak képviselni

Orbán Viktor arról is beszélt, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az EU-s költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől.

„Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági rendeletnek hívnak, tegyük félre, vitassuk meg később” – mondta, jelezve, Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg.

A magyar és a lengyel miniszterelnök által Budapesten aláírt közös kormánynyilatkozat szerint azonos álláspontot fognak képviselni a vitán, és egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem fogad el – közölte a kormányfő.

„Nekünk ez a megoldás (…), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek – mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani” – jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az EU vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan.
 
Az EU közös hitelfelvételéről
 

Azzal a tervvel kapcsolatban, amely szerint elég lenne 25 tagország megállapodása a helyreállítási alaphoz, a kormányfő úgy reagált: az ő tudása szerint ilyen lehetőség nincs, de feltette a kérdést, miért volna baj, ha így történne. Jelezte ugyanis, hogy a költségvetésről később is meg lehet állapodni, Magyarország nem veszít pénzt. A helyreállítási alapról pedig azt mondta: ha tehetné, Magyarország ebben nem venne részt, mert nem tenné jól az ország, ha közösen venne fel hitelt például a magas államadósságú Görögországgal és Olaszországgal, vállalva ezzel, hogy később esetleg helyettük kell majd fizetni. A magyar részvétel szavai szerint szívesség, szolidaritási gesztus lenne.
 
A migrációval kapcsolatos elutasító álláspontokat akarják leverni Brüsszelben

Arra a felvetésre, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető javaslata szerint jogállamisági kérdésekben határozzon az Európai Bizottság, ellenvélemény esetén pedig döntsön az EU Bírósága, Orbán Viktor azt válaszolta: „beszél mindenki mindenfajta szamárságot, ez Weber úrra is igaz”. „Nem vagyunk hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről, az események között (…) összefüggést tudunk teremteni” – mondta, kifejtve: szemben a mostani helyzettel ezentúl egyszerű többséggel akarnának rákényszeríteni tagállamokra bármit, amire rá lehet húzni, hogy jogállami.  Ezzel kapcsolatban megismételte: az Európai Bizottság bevándorlási javaslata a legkendőzetlenebbül tárja fel, hogy 34 millió migránsnak adnának lakást, segélyt, állampolgárságot.

Úgy értékelt: azt akarják elérni, hogy a migrációval kapcsolatos elutasító magyar, lengyel álláspontot le lehessen verni egyszerű többségi szavazással, „erről szól a történet”, erre használnák a jogállaminak nevezett eszközt.

Arra a kérdésre, hogy a Fideszből azóta kilépett Szájer József brüsszeli ügye és a Deutsch Tamás néppárti frakcióból történő kizárására irányuló eljárás a nyomásgyakorlás erősödése-e, a kormányfő azt felelte: ez a nem jóindulatú értelmezése az eseményeknek – különösen a németekre nézve -, de kizárni semmit sem lehet. Közölte ugyanakkor: semmilyen bizonyítékot nem látott az említett esetek és a költségvetési vita összefüggésére

A kettős állampolgárságról tartott 16 évvel ezelőtti népszavazásról a kormányfő azt mondta: csorba esett a becsületen, volt egy nagy baloldali magyar- és nemzetellenes kampány, amelynek a maradványai megvannak, mert a baloldal vezető pártjának politikájában még mindig fellelhető, hogy le akarják választani a határon túli közösségeket.

A 2004-es csorbát 2010-ben sikerült kiküszöbölni – emelte ki.

A hétvégi romániai parlamenti választásról azt közölte: Románia fontos ország Magyarországnak, élénk a gazdasági együttműködés, „az ott lévő magyarokkal (…) összekapcsoltuk magunkat, ezzel, ha odamegyünk, pénzt viszünk Romániának”. Közös érdeknek nevezte, hogy mindkét országban stabil kormányzás legyen. Az erdélyi magyarokat arra kérte, támogassák a magyar összefogást, az RMDSZ jelöltjeinek listáját.

mti / Koronavírus Sajtóközpont

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Vádemelés az autós ámokfutóval szemben

0
A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki közel 10 km-en át menekült az őt üldöző rendőrök elől. A vádirat szerint...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW