KezdőlapKözéletOrbán Viktor: szabad nyarunk lesz

Orbán Viktor: szabad nyarunk lesz

-

Százezer szabad ágy van

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem, hogy milyen gyorsan tudnak a számok csökkenni, meddig tart majd a járvány tetőzése – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában miután részt vett az Operatív Törzs péntek reggeli ülésén. A miniszterelnök szerint ezt ebben a pillanatban még a szakértők se tudják pontosan megmondani.

A kormányfő hozzátette, hogy 275 ember ismét elhunyt a koronavírus miatt, de az orvosok hősiesen küzdenek és van több mint 10 000 ezer szabad ágy és elegendő a rendelkezésre álló lélegeztetőgép. A munkába önkénteseket és orvostanhallgatókat is bevonnak, de az ingázókhoz – akik külföldre járnak dolgozni – még nem nyúltak hozzá, de erre csak akkor kerül sor, ha erre mindenképpen szükség van.

Szabad nyarunk lesz

Orbán Viktor szerint az szinte biztos, hogy szabad nyarunk lesz, de ez az Európai Unió más országaira nem feltétlenül igaz.

A járvány legnehezebb heteit éljük. A brit mutáció meghatározóvá vált, és ez fertőzi egész Európát. Háromszor annyi embert képes megfertőzni – magyarázta. Kiemelte a fiatalokat is, akikre a mutánsvírus már szintén veszélyes. Ez egy elhúzódóbb, fájdalmasabb betegséget okoz a fiatalabbak számára, mint az előző.

A kormányfő elmondta, aki csak a Brüsszel általi vakcinára támaszkodik, nagy bajban van.

Májusban lesz a legtöbb vakcinánk, több millió. Akinek ez hiányzik, kétséges, hogy szabad nyara lesz-e. Én ebben biztos vagyok, hogy nekünk az lesz!

Időt vesz igénybe a vakcinák ellenőrzése

A vakcinák beszerzését átadtuk Brüsszelnek, pedig mindenkinek maga kellett volna ezt intéznie. Ebben én is benne voltam, de az volt akkor a közbölcsesség, hogy együtt könnyebb.

Azt gondoltuk, hogy a brüsszeli döntéshozók a beszerzési árra összpontosított, és igazából az idő lett volna a fontos. Inkább drágább vakcina kéne, de időben – hívta fel a figyelmet.​Több mint 1,7 millió embert oltottunk be, és több mint 600 ezren már a második adagot is megkapták.

A beérkező vakcináknak egy ellenőrzésen is át kell menniük mielőtt, megkapják a háziorvosok. Nem tudjuk rögtön odaadni, ez sokszor időt vesz igénybe. Jelenleg is 250 ezer adag Szputnyik V vakcina vár feloldásra.

hírado.hu

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Véradásra várják az önkénteseket

0
Véradást tartanak április 30-án 8 és 10 óra között a rendelőintézetben lévő transzfúziós osztályon, majd május 1-jén 9:30 és 14 óra között a Kultik...

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW