KezdőlapKözéletNovák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

-

forrás: hirado.hu

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét. A díszceremóniát délelőtt, a Kossuth téren tartották. Novák Katalin államfő fontos célnak nevezte, hogy a magyarok emelt fővel élhessenek a XXI. században, mindig a magyar érdekeket tartsák szem előtt. A napokon belül megalakuló új kormány tagjaitól azt várja, hogy őrizzék meg a magyar emberek biztonságát. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos véleményt 10 pontban foglalta össze. Azt mondta, az „ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk” – hangzott el az M1 Híradójában.

„Az én minősített felelősségem az, hogy elnökként megmutassam, hogy mit jelent nekem a szülőföldem Magyarország” – ezzel a gondolattal kezdte beiktatási beszédét Novák Katalin köztársasági elnök. A Kossuth téri ceremóniát a történelmi zászlók bevonulása indította, majd az Angelika leánykar elénekelte a himnuszt, amely dallamaira felvonták a nemzeti lobogót.

Balázs János Kossuth-díjas zonogoraművész és tanítványa Kádár Viktória a Rákóczi-indulót játszotta. A háromgyerekes anyuka, Rúzsa Magdi pedig a Most élsz című Máté Péter-dalt adta elő.

Novák Katalin ünnepi beszédében azt mondta: hálával a szívében érkezett.

Kiemelte, hogy a magyaroknak jobb, szebb, békésebb, biztonságosabb, gazdaságosabb életet kell teremteni a XXI. században.

A köztársasági elnök ezután a háborúról beszélt. Azt mondta: Ukrajnában valódi a vér, valódi a fegyverek ropogása és a félelem. Ezután 10 pontba szedte, hogyan néz ki a háború Magyarországról.

„1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását. 2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. 3. Mi magyarok békét akarunk itt Magyarországon és a szomszédos országokban is, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút” – sorolta.

Novák Katalin a 10 pont közé sorolta azt is, hogy ez nem a mi háborúnk, de ellenünk is vívják. Ugyanakkor követelte a háborús bűnök kivizsgálását. Kiemelte, hogy Magyarország nem semleges, mert az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll. Beszélt arról is, hogy Magyarország nem mond le a szuverenitásáról és támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

„8. Készen vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát. Nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak. 9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a hadviselő felek között a béketárgyalások folytatása érdekében. 10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodtunk eddig, ragaszkodunk most és a háború után is” – tette hozzá.

Novák Katalin beszédében kitért arra is, hogy április 3-án Magyarország egyértelmű és elvitathatatlan politikai döntést hozott.

Ugyanakkor arra kérte a végrehajtó hatalom tagjait, hogy őrizzék meg a magyar emberek biztonságát.

„Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot. Támogassuk a nagycsaládokat, a főállású szülőket, az örökbefogadókat és azokat is, akik egyedül gondoskodnak gyermekeikről. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya” – fogalmazott.

A szuverenitás bölcsője a család – tért át egy másik témára az államfő, aki hozzátette: a nemzet egysége is a családban kezdődik.

Related

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

A digitális trendekről lesznek előadások a kamarában

0
Május 14-én 14 órától rendezik meg a Digitális Technológiai Trendek Klub vállalkozó fórumát a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházában, ahol a Digital Twin technológiával...
DunaOnline

FREE
VIEW