KezdőlapKékfény„Feketéző” műhely

„Feketéző” műhely

-

Engedély nélkül végzett autóbontást és illegális szoftverekkel is dolgozott egy szekszárdi autószerelő műhely. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai leleplezték a jogellenes tevékenységet.  

A pénzügyőrök ellenőriztek egy szekszárdi műhelyt, ahol a polcokra halmozva, különböző típusú, bontott autóalkatrészeket és a szétszereléshez szükséges eszközöket is találtak. A laptopon illegális szoftverek voltak, és egy hamis autódiagnosztikai eszköz is előkerült. Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakód olvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták.

A bontáshoz szükséges engedélyt az ellenőrzés ideje alatt nem tudták bemutatni a hatóság embereinek, ezért a pénzügyőrök értesítették a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztály munkatársait. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) munkatársa eseti szaktanácsadóként véleményezte a kárértéket. Megállapította, hogy a hamis szoftverekkel több, mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

Figyelem! A NAV rendszeresen ellenőrzi, hogy az autószervizek, szerelőműhelyek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e. Aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet! A jelenlegi szabályozás szerint, olyan személy végezhet bontási tevékenységet, aki az arra vonatkozó engedélyekkel rendelkezik.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

A digitális trendekről lesznek előadások a kamarában

0
Május 14-én 14 órától rendezik meg a Digitális Technológiai Trendek Klub vállalkozó fórumát a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházában, ahol a Digital Twin technológiával...
DunaOnline

FREE
VIEW