KezdőlapVallásHamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt

Hamvazószerdával megkezdődik a nagyböjt

-

Ebben az évben a római katolikus naptár szerint március 2-ra esik hamvazószerda, amely a nagyböjt kezdete. Mint azt a helyi római katolikus egyházközség írta, a nagyböjti idő célja a húsvét ünneplésének előkészítése.

Ez az időszak hamvazószerdától a húsvétvasárnapot megelőző nagycsütörtök estéjéig tart. Hamvazószerdán és az azt követő hétvégi szentmiséken a pap hamuval jelöli meg a hívők homlokát bűnbánatuk jeleként, és a vidám „farsangi” időszak lezárásaként. Ez a hamvazkodási szokás az őskeresztény hagyományból ered, amelyben a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, mely Istentől származik” hangzik az ének, Jézus evangéliumi szavai után, amely a városi római katolikus főtemplomban is elhangzik majd nagyböjt első hétvégéjén, március 5-én és 6-án. Egyetlen mondatba tömöríti ez a nagyböjt lényegét: a nagyböjt a keresztények számára bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére. A nagyböjti hétvégék szentmiséit a hívők és az érdeklődők szombatonként este 18 órakor és vasárnaponként délelőtt 9 órakor a nagytemplomban látogathatják.  A nagyböjti időszak alatt a hívők péntekenként este 17 órai kezdettel a nagytemplomban keresztúti ájtatosságon vehetnek részt, amelyen – templomon belüli körmenet keretében – felidézik Krisztus üdvösséghozó szenvedésének egyes mozzanatait (stációit).    Március 19-én „Szent József, a boldogságos Szűz Mária jegyese” főünnepén, 17 órakor a Krisztus Király templomban férfiak számára lesz elmélkedés és rózsafűzér imádság, melyen csak férfiak vehetnek részt. Az ezt követő esti, 18 órai szentmise keretében kerül sor az édesapák megáldására. A szentmise után a plébános atya kötetlen beszélgetésre várja az édesapákat az altemplomi közösségi terembe. Március 27-én, a vasárnapi szentmisében szolgáltatja ki a dunaújvárosi római katolikus plébánia a betegek szentségét a jelentkezőknek, akik a feltételeknek megfelelnek. Jelentkezni március 20-ig lehet a római katolikus templomban a szentmisék után, a sekrestyében leadandó jelentkezési lappal.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

A közszolgálati egyetemről érkeztek látogatók a bv-be

0
A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mélykúti alegységében jártak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási tanszékének hallgatói. Mint arról a bv. beszámolt, az egyetem...
DunaOnline

FREE
VIEW