KezdőlapGasztroLeche Flan – gyümölcsös, kókuszos, tejkaramell desszert

Leche Flan – gyümölcsös, kókuszos, tejkaramell desszert

-

A Leche Flan egy kimondottan olcsó és egyszerű desszert. A világon sok országban terjedt el az idők folyamán.

A história szerint, a XVI. században kreálták, így joggal mondhatjuk, hogy ez egy reneszánsz étel.

Mit jelentett a XVI. század?

Pár évvel vagyunk Amerika felfedezése után, tombol a gyarmatosítás, Európában mindenki harcol mindenkivel.

Dózsa György megszervezi a felkelését, közben a török is bekopogtat. Csatát és királyt veszítünk Mohácsnál, hadvezért Szigetvárnál. Megvédjük az egri várat. A világon elsőként Erdélyben, törvényben rögzítjük a lelkiismereti és vallásszabadságot.

Trónra lép VIII. Henrik, majd Stuart Mária és I. Erzsébet viszályától lesz hangos a világ. Az angol flotta legyőzi a rettegett spanyol Armadát.

Luther Márton kihirdeti a téziseit, elindul a reformáció. Kálvin János is megírja a maga könyvét.

Az ellenreformáció egyik lépéseként kialakul a jezsuita rend, akik számos iskolát, kollégiumot alapítanak, de kiveszik a részüket az inkvizícióból és a gyarmatosításból is.

A Loyolai Szent Ignác vezette megalapításukkor a jezsuiták még viszonylag barátságosak, de később Diego Laynez szakít ezzel a hagyománnyal, majd élet és halál urai lesznek. Céljuk a fanatikus katolikusok, a pápa és az egyház gátlás nélküli és feltétlen híveinek nevelése. Ez rányomja bélyegét a későbbi megítélésükre is.

II. Fülöp spanyol király megerősíti az inkvizíciót. Ennek következtében sok-sok emberáldozattal élik bele magukat a rendcsinálásba, a hódításokba és az eretnekek megtérítésébe. Megalapítják Manilát, a Fülöp-szigetek fővárosát.

Amerikában leigázzák az azték, inka birodalmakat. Elkezd kialakulni a karibi kalózvilág (nem, a valóságban nem élt Jack Sparrow kapitány, valójában az angol Feketeszakáll viszont igen, csak kétszáz évvel később). A mojito atyjának gondolt Sir Francis Drake is ekkor hajózza körbe a világot.

Megjelenik a rokka, a mikroszkóp, a négyzetgyök és Kopernikusz kimondja, hogy a Naprendszer közepén a Nap van, ami a világmindenség közepe. Laposföldről szó sincs. Bevezetik a Gergely-naptárat.

Megszületik William Shakespeare és többek között megírja a Rómeo és Júlia, A makrancos hölgy, A sok hűhó semmiért, a Szentivánéji álom című műveit. Felépül a Globe színház is.

Megjelenik a hegedű és megtartják a világ első opera előadását. Itáliában kibontakozik a barokk.

Nem utolsó sorban megjelenik a Leche Flan desszert is és nekünk most csak ez a fontos.

Meg Jack Sparrow, de ő most egy kicsit ráér…

Időterv:

Előkészítés: 10 perc,

Elkészítés: 1 óra + pihentetés minimum 4 óra a hűtőben,

Elfogyasztás: 2-3 perc.

A szükséges eszközök:

1 db lábas a cukorkaramellhez,

1 db nagyobb keverőtál a keverékünk elkészítéséhez,

1 db finomlyukú teaszűrő,

1 db hat, nyolc férőhelyes szilikon muffin forma, vagy sok kisebb,

pár arasznyi alufólia,

1 db olyan tepsi, amiben elfér a muffin forma és picit kilóg belőle felfelé,

1 db kézi habverő a tejkaramell keverékhez,

1 db kanál a cukor karamell keveréshez, kezeléshez.

Hozzávalók:

20 dkg cukor (a kristály is jó, de a barna még jobb),

4 dl cukrozott, sűrített tej,

3,5 dl kókusztej,

5 db tojássárgája,

némi gyümölcs a díszítéshez, tálaláshoz.

Elkészítés:

1. Tegyük a lábasunkba a cukrot, majd alacsony lángon olvasszuk meg (a cukrot, ne a lábast 😊 ). Amikor aranybarna már a cukor (vigyázzunk, hogy ne égessük, mert megkeseredik), akkor öntsünk belőle vékonyan a muffin formák aljára. Képezzünk 1-2 mm vastag kérget alulra. Közben melegítsük elő a sütőnket 175-180 Celsiusra.

2. Tegyük a sűrített tejet, a kókusztejet és a tojássárgákat a keverőtálunkba és alaposan keverjük csomómentesre. Pihentessük pár percet, addig kikereshetjük a Karib-tenger kalózait a gyerekeknek.

3. Tegyük a muffin formát, formákat a tepsibe. Töltsük fel őket a sűrített tej, kókusztej, tojássárgája keverékkel úgy, hogy a teaszűrőn átszűrve, nehogy maradjon benne valamilyen zavaró darabka. A kókusztejben előfordulhat.

4. Fedjük le a muffin formákat alufóliával. Majd töltsük fel a tepsit addig vízzel, hogy a muffin formák feléig, háromnegyedéig érjen a víz.

5. Óvatosan tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, nehogy valami kilöttyenjen, összekeveredjen. Finoman jelezzük a gyerekeknek, hogy erre a desszertre viszonylag sokat kell majd várni. Sok sikert a meggyőzésükhöz!

6. Süssük kb. 30 percig, amíg a tejkaramell elkészül. A muffin formák méretétől függően, ez az idő változhat. Akkor jó a tejkaramell, amikor az alufólián keresztül érezzük, hogy már nem folyadék, hanem puding állagú és elkezd a fóliára tapadni.

7. Ha elkészült, akkor hagyjuk lehűlni és tegyük a hűtőbe minimum 4 órára, de akár egy egész éjszakára is.

8. A formákat óvatosan felfordítva tudjuk kivenni a desszerteket. Ezeket fordítsuk, tegyük a tányér közepére és gyümölccsel díszítsük, kínáljuk.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Vádemelés az autós ámokfutóval szemben

0
A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki közel 10 km-en át menekült az őt üldöző rendőrök elől. A vádirat szerint...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW